Film: The Secret Life of Bees

Jag har sett filmen The Secret Life of Bees (på svenska heter den Honungsbiets hemliga liv). Filmen utspelar sig i
South Carolina i USA år 1964. Den 14-åriga flickan Lily Owens har under större delen av sitt liv levt med sorg utan sin mamma, som dog tragiskt när Lily var 4 år. T. Ray, som är pappan till Lily, är en sorglig människa som är sträng och elak i onödan. Hos dem jobbar den svarta kvinnan Rosaleen som hushållerska, som också är Lilys bästa vän. Lilys goda relation till bin har alltid funnits där, men framhävs mer och mer ju äldre hon blir. En dag får Rosaleen och Lily reda på att svarta kvinnor snart kommer ha rätt till att rösta, och de båda bestämmer att de ska fly ifrån T. Ray in till staden för att få reda på mer om Lilys mamma. I en butik som säljer fin honung får de reda på att det finns en svart kvinna som heter miss August, som äger en välgående biodling i området. Lily och Rosaleen beger sig dit för att finna husrum där. Det rosa huset ägs av de tre systrarna May, June och August Boatwright, och de blir väl omhändertagna där. Lily får reda på många intressanta saker om bin, om systrarna och även om sig själv och hennes mamma...

 

 

Filmen är baserad på Sue Monk Kidd’s roman ‘The Secret Life of Bees’. Det finns så många bra saker att säga om den här filmen. Den var otroligt bra och gripande. Jag gillar filmer och böcker som får en att fundera mycket över dem efteråt, och detta var verkligen en sådan film. Några av de större rollerna i filmen har Dakota Fanning (Lily Owens), Jennifer Hudson (Rosaleen Daise), Queen Latifah (August Boatwright), Alicia Keys (June Boatwright) och Sophie Okonedo (May Boatwright). Det är en intressant period som filmen utspelas i, med den tydliga gränsen mellan svarta och vita. Jag ger filmen full pott, 5 av 5, för att den var både gripande och spännande, och minnesvärd.

 

Roman: Mannen under trappan

Boken är skriven av Marie Hermansson. Huvudpersonen är Fredrik Wennéus. Han är en man som har blivit lyckligt lottad med mycket som många människor strävar efter. Han ar en fin fru, två fina barn och ett hus som skulle betraktas som ett drömhus i mångas ögon. Huset har de fått för ett pris som nästan är för bra för att vara sant. Fredrik har ett bra jobb på kommunen som han sköter utmärkt. Han är en man som har koll på saker och ting.

 

Efter att familjen har flyttat in i det fina huset drabbas Fredrik av sömnsvårigheter, och vaknar mitt i natten och fortsätter i sömnstadiet mellan vakenhet och djupsömn. En natt när han går ner för trappan för att ta sig en kopp kaffe får han till sin häpnad se en liten man som står där. Han är på gränsen till dvärg och ser allmänt ofräsch ut och luktar unket. Han hävdar att han bor där. När Fredrik frågar vad han heter svarar han med ett grodliknande läte, och Fredrik uppfattar detta som Kwådd.  

 

Efter denna syn börjar det hända märkliga saker i Fredriks liv. Kranen i huset lagas av sig självt, en man i närheten blir av med en summa pengar, samtidigt som Kwådd betalar in samma summa till Fredrik i hyra. Fredrik förstår ju mer tiden går att Kwådd är ond och våldsam, men när han berättar om Kwådd för personer i hans omgivning är det ingen som tror på honom. 

 

Jag tycker att den här boken är skriven skrämmande bra. Hela boken är skriven ur Fredriks perspektiv, vilket gör att man lever sig in i hans karaktär väldigt mycket. Man undrar hela tiden varför alla personer i hans omgivning tycker att han har blivit så konstig sedan han har flyttat in i huset, men också varför vissa verkar tycka om den elake Kwådd.  Jag ger boken 5/5 i betyg för att jag verkligen inte kunde sluta läsa när jag väl hade börjat. Jag gillar också att författaren har skrivit boken så att läsaren ska tänka och reflektera över alla de där små detaljerna som händer i boken, detaljer som är otroligt viktiga i slutändan.

 

 

Film: Harold and Maude

Filmen är regisserad av Hal Ashby, och handlar om en ung kille, Harold. Han har en udda hobby, nämligen att begå fejkade självmord gång på gång framför hans mor. Han gillar också att gå på begravningar. Han har så kallad ”svart” humor. Intresset för detta har uppstod en gång när Harold hade varit nära att dö, och hans mor hade varit förkrossad. Han gillade att se henne så, och han kände sig älskad. Han ville se hur folk reagerade när han var död. Han gillade därför också att gå på begravningar, för att låtsas som att det var han som låg i kistan, och att alla skulle vara där för hans skull. När han en gång är på en begravning möter han, den nästan 80 år fyllda, Maude. Hon tar med honom på bilturer, som är allt annat än långsamma, och Harold får en helt ny uppfattning om livet. Deras relation byggs upp mer och mer under hela filmen

 

Jag tycker att den här filmen var inte likt något jag har sett förut. Den var annorlunda. Det skulle vara en komedi, och det var den ju, men en annan typ av komedi. Den handlade om svart humor som handlar om att skämta om döden. Jag tyckte ändå att den var lite charmig på vissa ställen, för Maude får verkligen Harold att tänka i nya banor utan att prata djupt med honom, hon umgås bara med honom. Ett av budskapen i filmen är att personer i din omgivning kan få dig att förändras, oavsett när det händer. Jag ger filmen 2/5 i betyg. Jag gillar att det hade ett budskap som får en att tänka till på livet, dock tycker jag att handlingen var udda, och jag föredrar komedier som inte har svart humor.

 

 

Film: Spirited Away

 

Spirited away är en fantasy-animerad film och är regisserad av Hayao Miyazaki. Den handlar om en japansk flicka som heter Chihiro, och börjar med att hon och hennes föräldrar är på väg till sitt nya hus. De stannar med bilen utanför en tunnel och de går in där. Den leder till en parallell fantasivärld där ingen ser ut som människor. Till en början verkar fantasistaden öde. Mamman och pappan hittar en restaurang där mängder med mat är serverad, men varför, ingen är ju där? Föräldrarna förvandlas till grisar, och Chihiro ger sig uppdraget att försöka förvandla tillbaka dem. För att göra det måste hon bli accepterad av drottningen Yubaba, och det hon måste göra är att skaffa ett jobb. När Chihiro går på upptäcktsfärd i staden möter hon killen Haku. Han vill hjälpa henne med att få tillbaka hennes föräldrar. De levande varelserna i staden är monster och ser inte alls ut som människor. Under historien kommer det också in en underlig varelse med vit mask i ansiktet. Han vill hjälpa Chihiro med att ge henne saker, men hon tar inte emot dem, vilket man senare i filmen förstår att hon gör rätt i. 

 

Det här är en ganska känd film som har många saker man måste reflektera själv. Den har flera budskap, bl a att man ska ta vara på sakerna man har, så länge man har dem. Jag tyckte den här filmen var väldigt speciell. Den liknar ingen som jag har sett förut, och jag tror att det är därför den har blivit så omtalad. Jag ger Spirited away 3/5 i betyg för att den hade ett bra budskap och för att den var så annorlunda. Den var bra gjord, men vissa scener är väldigt märkliga. Den är inte den bästa filmen jag har sett, dock inte den sämsta heller, men som sagt: Den är väldigt speciell och unik och man måste reflektera många saker som inte sägs rakt ut.

 

stinasreading.blogg.se

Book and film reviews

RSS 2.0